Vizita grupului de la Centrul Sfanta Ecaterina in Italia

perioada 17- 21 aprilie 2012

Grupul a fost format din 12 persoane, asistenti sociali si beneficiari ai Centrului Sfanta Ecaterina din Craiova.

In Italia, grupul a sosit in data de 17 aprilie orele 18.00 in localitatea Arco din Provincia Autonoma Trentino Alto Adige, fiind cazat la Institutul Padre Monti. Impreuna cu reprezentantul Asociatiei Orizzonte Giovane din Italia a fost prezentat, in detaliu, programul vizitei noastre in Italia.

Respectand obiectivele propuse, in zilele urmatoare au fost vizitate mai multe centre de tip A si B pentru persoane cu handicap minor si major. Astfel in ziua de 18 aprilie 2012 a fost vizitat Centrul Social din Localitatea Tione di Trento unde, grupul s-a intalnit  cu responsabilul acestui centru. Discutiile au fost interesante penru ca, au pus in fata asistentilor si a beneficiarilor din Romania cazuri concrete de persoane cu disabilitati, cum se realizeaza un proiect personal pentru fiecare beneficiar in parte si cum se rezolva proiectul respectiv. Precizam si faptul ca s-a creat un cadru familial in care intrebarile venite din parte grupului din tara noastra si-au aflat raspuns.

In ziua de 19 aprilie a fost vizitata societatea CIDIELLE din localitatea San Bonifacio, o societate tip cooperativa care avea in componenta in jur de 100 de angajati, dintre care jumatate erau persoane cu diferite probleme( handicap). Pentru a intelege foarte bine care este diferenta intre cele doua tipuri de centre A si B , in dupa amiaza aceleiasi zi a fost vizitat Centru pentru persoane cu handicap Vicenta nord. Aici, grupul din tara noastra a avut posibilitatea sa cunoasca in detaliu cum se desfasoara actibvitatea unui asemenea centru, legat intr-o retea de centre de zi pentru persoane cu handicap. O experienta cu totul particulara deoarece aici, grupul din Romania a avut posibilitatea sa cunoasca persoane devotate in ceea ce fac, persoane cu experienta, voluntari si nu in ultimul rand o structura moderna dotata cu tot ceea ce este necesar desfasurarii unei asemenea activitati.

In ziua de 20 aprilie grupul a vizitat orasul Venetia cu obiectivul Catedrala San Marco.

Precizam si faptul ca cele doua structuri din regiunea Veneto: San Bonifacio si Vicenta nord ofera fiecare un stagiu de o luna pentru doi voluntari din tara noastra.

 

Insotitor grup,

PR. Marius Resceanu